Toto běžně užívané koření výrazné chuti považujeme za samozřejmou součást pokrmů české kuchyně, ale většinou vůbec netušíme, jaké množstív prospěšných látek a léčivých účinků je v něm ukryto.
Použití:
Vzhledem k tomu, že je bez tepelné úpravy velice tvrdý, vařením, dušením či pečením změkne, ochutí příjemně pokrm a vypustí do něj své účinné látky. Bohužel však tepelnou úpravou mnoho vitamínů také ztrácí, takže můžeme použít oblíbený veganský postup aktivace semen, tedy namočit kmín na pár hodin do vody. Kmín umí jídlo výborně dochutit, ale také konzervovat, proto se dává do kysaného zelí, nebo různé nakládané zeleniny. Pokrmy, do kterých se přidává kmín všichni známe, jedná se např. o vařené brambory, šťávy pod maso, polévky (Kmínová, Bramborová…), dušené zelí…
Kmín lze užívat i k léčebným účelům ve formě čaje, půl lžičky kmínu zalijte 200 ml vroucí vody nechte louhovat 10 min. Pijte ráno po snídani proti kašli a před spaním pro dobré usínání.
Složení:
- Bílkoviny
- Sacharidy
- Tuk – Omega 3, Omega 6 a Omega 9 nenasycených matných kyselin a nepatrné množství Nasycených mastných kyselin
- Minerály: železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, selen, mangan, zinek, sodík
- Vitamíny: A, B, C, A
- Cholin
- Kyselina listová
Účinky:
- Zveřejňování těchto údajů zakazuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 , můžete se je však dočíst na těchto stránkách: https://cs.medlicker.com/1254-kmin