Jsme párek nadšených jihočechů, manželé Kubešovi. Mě uchvátily extra-panenské oleje, ať již svou chutí, vůní a všestranným použitím, které má vždy blahodárný účinek na lidský organismus, tak i léčivými účinky. Můj manžel je informatik, ale celkově geniální technik, kterého nadchlo technické řešení zařízení provozovny a práce se stroji. Celkově jsme milovníky domácí výroby a výrobků od chleba, přes sýry a jiné mléčné výrobky, uzeniny, vlastnoručně vypěstované zeleniny i chovaného dobytka.
V mládí jsem pracovala v gastronomii a v obchodech s potravinami, takže vím, jak potravinářské provozy fungují a jaké hygienické a bezpečnostní předpisy je potřeba dodržovat. Posléze s vysokoškolským vzděláním ekonomického směru jsem poznala zaměstnání a podnikání ve finančním sektoru plné stresu a extrémního tlaku na člověka a v tom již dnes žít nechci. Ale zároveň jsem ztratila obavy z administrativních úkonů a získala mnoho znalostí a zkušeností, které mi při podnikání budou k užitku. Na rodičovské dovolené, kterou jsem věnovala svým 2ma zdravým a krásným klukům, ale také domácnosti, zahradě, přátelům a okolní přírodě, jsem si uvědomila, že už se k sezení v kanceláři nechci vracet a že potřebuji najít obor, kterým budu lidem ku prospěchu a kde za mnou bude fyzicky vidět dobře odvedená práce.
S kvalitními oleji jsem se začala seznamovat přibližně před 2ma lety, kdy jsem koupila slunečnicový bio olej a když jsem jej doma nalila na pánvičku (dnes již vím, že k tepelné úpravě není vhodný a celkově bych si vybrala jiný druh oleje za studena lisovaného), překvapila mi květinová vůně, která se v tu chvíli rozlila kuchyní, olej jsem ochutnala a zjistila, že má překvapivě i příjmenou chuť a již jsem se těšila na výsledný pokrm. Vyhledala jsem si na internetu za studena lisované oleje a nestačila se divit, co všechno oleje umí a že to lidé v posledních desetiletích všechno zapomněli, ačkoliv naši předci již od starověkých kultur oleje hojně využívali jak k medicínským účelům, k jídlu, péči o pleť, při náboženských obřadech apod. Do té doby jsem znala jen za tepla lisované rafinované oleje, které , jak jsem později pochopila, ztratily veškeré výživové hodnoty a energii. Vlastně jediný za studena lisovaný olej, který jsem do té doby znala, byl olivový olej, který nám vždy příbuzní vozili z dovolené v Itálii či v Chorvatsku. Tam jsem si také všimla, že Chorvaté nesnídají chleba s máslem, jako my, ale máčí si chléb v olivovém oleji, což jsem shledala velmi lahodným. Děláme to tak od té doby doma se všemi oleji různých druhů. Od té doby jsem se začala o oleje zajímat více do hloubky a při rozhodování o své profesní budoucnosti po rodičovské dovolené byla volba jasná; spojím svou existenci se za studena lisovanými oleji.
A dala jsem se do práce. Vzhledem k tomu, že jsme v našem malém baráčku neměli volnou místnost na zřízení lisovny, vybrali jsme obytný kontejner, promýšleli jsme efektivní postup a na základě toho jsem nakupovala vybavení provozovny, zařizovala na úřadech, s grafikem tvořila logo… a nakonec jsme koupili lis na olej a začala jsem lisovat svůj 1. olej.