Omlouvám se, ale Přírodní cukr z cukrové řepy momentálně naní na skladě, ale až bude, zjistíte to ihned na mém facebooku i zde.
Cukrová řepa je místní plodina, která se v České republice běžně pěstuje, což jí předurčuje k tomu, aby nám byla bližší než např. cukrová třtina, která je přirozenou plodinou tropických oblastí. Díky tomu, že tento přírodní cukr neprochází rafinací (bělením), není z něj oddělena melasa obsahující množství důležitých minerálních látek a vitamínů. Zůstává mu zachována žluto – světle hnědá barva a skládá se z glukózy (hroznový cukr) a frukózy (ovocný cukr), rychlé energie, která se však při nevyužití ukládá v podobě tuku stejně jako v případě bílého cukru.
Složení a účinky
Sacharidy
Melasa, která je tedy součástí tohoto přírodního řepného cukru obsahuje dle dostupných informací např.: vápník (v tomto případě prokázáno 15 %), sodík, draslík, zinek, fosfor, hořčík, či chrom a až z 10% jí tvoří železo.
Hořčík, chrom a zinek potřebuje naše tělo právě k tomu, aby mohlo cukr trávit spolu s vitamíny sk. B, především B1. Ty můžete Vašemu tělu dodat např. konzumací máku či makového oleje, nebo lnu či lněného olejeJ.
Fungování jednotlivých minerálů v lidském těle je krátce a jednoduše popsáno v tomto článku: https://ceskozdrave.cz/mineraly-lidskem-tele-jaky-nas-maji-vliv/
Použití:
Přírodní řepný cukr můžete používat stejně jako bílý cukr, na slazení nápojů, do dortů a buchet, na výrobu džemů a sirupů a jakýchkoliv jiných sladkých pokrmů.
Dávkování:
Maximální doporučená dávka cukru pro dospělého člověka, je dle WHO
25 g /den.
Podle České zdravotnické organizace by denní spotřeba cukru dospělého člověka neměla přesáhnout 60 g , tedy 15 kostek cukru. Přičemž musíme vzít v úvahu i veškeré slazené produkty, jako jogurty, tyčinky, dezerty, čokolády, sladká jídla, limonády… a fyzickou konstituci jedince.